Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Blog

Prečo z kvalitného vína hlava nebolí

GrandBloger 13. Júl 2018

Každý milovník vína sa minimálne raz v živote stretol s nepríjemným bolením hlavy po konzumácii vína – čo sa prejavilo ešte v daný večer, alebo na druhý deň ráno. Dôvodom však nemusela byť jeho nadmerná konzumácia, ako si často mnohí myslia.

Nedostatok vody

Určite ste už počuli odporúčanie, že presne toľko, koľko pohárov vína vypijete, tak také isté množstvo vody by ste mali vypiť tiež. Je to preto, aby ste si zabezpečili dostatočný prísun tekutín, keďže alkohol má tendenciu dehydratovať organizmus (voda je totiž nevyhnutnou zložkou potrebnou na odbúravanie alkoholu v tele).

Preto ak chcete predísť nepríjemnej pulzujúcej bolesti, určite nezabudnite postaviť vedľa fľaše vína aj karafu s čistou vodou.

Nekvalitné víno

Jednou z ďalších, pomerne častých príčin bolesti hlavy, je konzumácia nekvalitného vína. Pri vínach zo supermarketov určených na rýchlu spotrebu sa kvôli optimalizácii nákladov nahrádzajú kvalitné suroviny oveľa lacnejším cukrom. Problémom je, že cukor v kombinácii s alkoholom potrebuje na spracovanie veľké množstvo vody, ktorú si organizmus sťahuje z rôznych častí tela. A áno, aj hlavy – preto po nejakom čase začne bolieť.

Riešením, ako sa vyhnúť nechcenej bolesti z rafinovaného cukru, je výber kvalitného prívlastkového vína, u ktorého v žiadnom prípade nehrozí dodatočné dosládzanie.

Pre ľudí náchylných na bolesť hlavy sa zároveň odporúča konzumácia skôr suchého vína, akým je napríklad VULKANO, namiesto sladkých dezertných vín s vyšším podielom (aj keď výhradne prírodného) cukru.

Vedeli ste, že : Najnovšie výskumy nepreukázali žiadnu spojitosť medzi prítomnosťou siričitanov vo víne a bolesťou hlavy? Ak vám niekto bude tvrdiť, že vinníkom bolehlavu sú siričitany, nie je to pravda.

Výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo

Existuje pár špecifických prípadov, kedy bolesť hlavy môžu za istých okolností spôsobiť aj vysoko kvalitné vína – teda presnejšie látky v nich obsiahnuté. Týka sa to predovšetkým tanínov (trieslovín).

Vysoký podiel trieslovín nájdete v červených vínach, pretože počas procesu výroby, sa mušt necháva niekoľko dní kvasiť na rozomletých bobuliach hrozna. Z takéhoto hrozna (a hlavne z jeho šupiek) sa následne uvoľní veľké množstvo tanínov. Niektoré odrody ich obsahujú viac, ako napríklad Cabernet Sauvignon, iné menej, napr. Pinot Noir.

Na jednej strane síce fungujú triesloviny ako silný antioxidant pre organizmus, no na strane druhej môžu byť u niektorých ľudí spúšťačom migrény.

Vedeli ste, že : Prítomnosť tanínov v červených vínach je kľúčová pre ich dlhodobé zrenie a aj vďaka nim je možné víno archivovať?

Červené vína zároveň dokážu naštartovať uvoľňovanie histamínov (telu vlastných látok), čo u určitého percenta populácie vyvoláva alergickú reakciu, ktorá sa prejavuje bolesťou hlavy. Niektorí odborníci na víno tvrdia, že ak máte skúsenosť s negatívnou reakciou po vypití červeného vína, mali by ste pred jeho ďalšou konzumáciou užiť antihistaminiká. Tie sú najčastejšie dostupné vo forme voľnopredajných liekov na alergiu.

My však radšej odporúčame nahradiť červené víno bielym – vybrať si môžete z bohatej ponuky našich lahodných bielych vín z vinohradníckej oblasti Tokaj.