Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Srdečne Vás pozývame na oslavu narodenín vinárstva Chateau GRAND BARI. Viac info TU. 

Blog

Pojmy na etikete – Viete si podľa nich vybrať dobré víno? (2. časť)

GrandBloger 18. Jún 2018

V prvej časti článku sme sa venovali vínam podľa ich pôvodu. Informácia o tom, odkiaľ víno pochádza, je výbornou nápovedou pri jeho výbere – hlavne ak ho nepoznáte a musíte sa rozhodnúť len na základe údajov z etikety.

Medzi najkvalitnejšie vína patria vína s chráneným označením pôvodu. Do tejto kategórie spadajú akostné vínaakostné vína s prívlastkom, alebo tzv. prívlastkové vína.

Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé označenia.

Akostné víno

Za akostné vína možno označiť také víno, ktoré bolo vyrobené iba z hrozna, dopestovaného v určitej vinohradníckej oblasti. Ďalšou podmienkou je, že dosiahnutá cukornatosť hrozna, musela byť pri zbere na úrovni minimálne 16° NM.

 

Akostné víno s prívlastkom (prívlastkové vína)

Ak pri výbere vína natrafíte na etiketu s označením akostné víno s prívlastkom, našli ste víno tej najvyššej kvality. Na výrobu prívlastkových vín sa totižto zbiera len hrozno v plnej zrelosti a kvalite.

Akostné víno s prívlastkom sa nesmie ničím obohacovať; rovnako je zakázaná akákoľvek chemická konzervácia (okrem použitia oxidu siričitého). Dokonca je stanovený aj maximálny hektárový výnos – teda to, aké množstvo hrozna pripadá na hektár výnosovej vinohradníckej plochy. Pre vína z vinohradníckej oblasti Tokaj ide o maximálne 9 500 kg.

Prívlastkové vína zvyčajne nesú aj ďalšie označenie, podľa ktorého viete lepšie odhadnúť potenciálnu chuť a kvalitu vybraného vína. Vína sa líšia predovšetkým cukornatosťou a obsahom alkoholu:

 

Prívlastok

Charakteristika použitého hrozna

Min. obsah cukru

Min. obsah alkoholu

Kabinetné víno

Hrozno v plnej zrelosti

19 °NM

9,5%

Neskorý zber

Hrozno v plnej zrelosti

Náš tip: Furmint suchý

21 °NM

9,5%

Výber z hrozna

Hrozno v plnej zrelosti, pričom sa dbá na starostlivý výber strapcov hrozna

23 °NM

9,5%

Bobuľový výber

Ručne zbierané prezreté strapce hrozna, ktoré boli zbavené všetkých nezrelých a poškodených bobúľ

26 °NM

8%

Hrozienkový výber

Ručne vyberané prezreté bobule hrozna

28 °NM

8%

Cibébový alebo Botrytický výber

Ručne vyberané prezreté bobule hrozna, ktoré boli napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon

28 °NM

8%

Ľadové víno

Zamrznuté hrozno, zbierané pri teplote -7°C a nižšej; bobule zostávajú zmrazené počas celého procesu spracovania

27 °NM

6%

Slamové víno

Vyzreté hrozno, sušené na slame, prípadne zavesené na šnúrach po dobu min. 3 mesiacov

27 °NM

6%

Ďalšie pojmy na etikete

Mladé víno

Stretli ste sa už s vínom označeným ako mladé víno? Ide o víno, plnené do fliaš pred koncom kalendárneho roka, pričom je vyrobené z hrozna, ktoré bolo zbierané v tom istom roku.

Archívne víno

Archívnym vínom sa označujú minimálne trojročné vína – teda vína, uvedené na trh až po uplynutí aspoň 3 rokov od samotného zberu a spracovania hrozna. Napríklad tokajské výbery sa často pomenúvajú ako archívne víno.

Vyberte si správne

Neexistuje univerzálny návod na to, ako nájsť víno, ktoré vám bude zaručene chutiť – pretože každý milovník vína uprednostňuje niečo iné. Pojmy na etiketách sú však užitočnou pomôckou pri hľadaní a spoznávaní nových vín a vinárstiev. Vďaka nim ihneď viete, či v rukách držíte viac alebo menej kvalitné víno.