Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Blog

Vinár je akýmsi námorníkom, ktorý sa vezie na vlne ročníka... hovorí Michal Barták (2.časť)

GrandBloger 26. November 2018

Ako ste pristupovali k spracovaniu hrozna a ako sa Vám pracovalo už v nových priestoroch?

Naša pivnica prešla radikálnym prerodom, čo nám umožňuje veľmi rýchly presun hrozna z viníc do výroby. Počas prevozu pridávame taktiež suchý ľad a antioxidanty, aby sme zachovali aromatický potenciál hrozna. Prvý krát sme využili náš nový odstopkovač EUROSELECT Scharfenberger, ktorý je jediný na celom Slovensku! Toto zariadenie nám umožňuje šetrnejšie odstrapiť(odstopkovať) hrozno, následne bobule nemelie, ale neporušené lisuje. Tým dostávame vyššiu kvalitu a čerstvosť muštu. Už voľným okom vidno, že mušt je zelenší.

Vedeli by ste v skratke vysvetliť túto technológiu odstrapenia, ktorú ste spomínali?

Áno samozrejme. Veľmi dôležité je taktiež spomenúť, že toto zariadenie nám umožňuje selektovať 2 druhy bobúľ (2 kvality). Pre ilustráciu to funguje nasledovne, V odstopkovači sú plastové rotačné hrebene (akoby prsty), ktoré oddeľujú bobule od strapca. Podľa toho, ako silno drží hrozno na strapci sa vie selektovať rôzna kvalita. Takto vieme triediť aj napadnuté hrozno od zdravého. Jedná sa o najšetrnejšie spracovanie hrozna, ktoré si zachováva svoj plný potenciál ročníka. Taktiež pri tom využívame riadené chladenie, čo nám dáva možnosť vytvárať moderné tokajské vína rôznych kategórii.

Čo pre Vás znamená vinobranie?

Je to jedna z najočakávanejší častí roka, sú to malé Vianoce v roku vinára. Tie veľké totiž prídu až po harmonizácii vín, kedy môžeme ochutnávať finálne vína. Vinár je akýmsi námorníkom, ktorý sa vezie na vlne ročníka, kormidluje víno, no s pokorou sa musí prispôsobiť jeho ročníkovým odlišnostiam. Dôležité je povedať, že zber je tímová práca. Tak ako bol tento ročník rekordný na množstvo hrozna, bol rekordný aj na množstvo odpracovaných hodín, za čo by som sa chcel celému tímu poďakovať. Tento rok oberalo cca 25 oberačov a boli schopní obrať až 20 ton za deň! Všetko hrozno bolo oberané ručne. Ak si to prepočítate na 1 človeka zistíte, že zber nie je žart .

Máte pre nás na koniec nejakú zaujímavú alebo vtipnú príhodu z vinárskeho prostredia?

Haha, no pri práci s ľudmi prirodzene vzniká veľa vtipných príhod. No najčastejšie sa stretávam so skomoleninami odrôd ako napríklad: Furmán, Furmát, Forman a iné. To len potvrdzuje, že by sme mali pokračovať vo vzdelávaní Slovenska o tejto unikátnej oblasti.

Nestihli ste prvú časť rozhovoru? Prečítajte si ju: "Horúca stopa ročníka sa bude niesť celým Slovenskom"... hovorí Michal Barták (1.časť)