Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Blog

Horúca stopa ročníka sa bude niesť celým Slovenskom... hovorí Michal Barták (1.časť)

GrandBloger 23. November 2018

Každý ročník má svoje špecifiká. Po "cibébovom" minulom roku sme netrpezlivo čakali, čím nás prekvapí príroda, počasie a aké hrozno nám urodia naše vinohrady. Keďže úroda je už v pivnici, porozprávali sme sa s našim vinárom Michalom Bartákom o hrozne a spôsobe jeho spracovania v tomto ročníku. Máme sa na čo tešiť?

Ako by ste zhodnotili ročník 2018 na Tokaji? Aké hrozno sa urodilo v tomto roku?

Ročník 2018 by som určite označil za nadpriemerný, a to hneď z dvoch dôvodov. V prvom rade sme oberali hrozno s nadpriemernou kvalitou, všetky oberané parcely u nás dosiahli prívlastkovú kvalitu. Cukornatosť pri zbere bola v rozmedzí 21,5°NM až 32°NM. Budeme mať teda veľa výberov z hrozna, či hrozienkových výberov. Druhým dôvodom je skutočne nadpriemerná úroda aj z hľadiska objemu. Zozbierali sme rekordne veľkú úrodu a ešte aj v prvotriednej kvalite. Vďačíme za to hlavne počasiu, kde sme na jar nemali žiadne ranné mrazy, neskôr od apríla až do októbra sme mali prakticky leto s veľkým množstvom slnečných dní a nechýbala ani dostatočná vlaha formou zrážok. Zaznamenávame širokú diverzitu hrozna, a preto budeme vedieť vyrábať v skutku krásne a odlišné vína. Ročník 2018  bol charakteristický ale aj nižšími kyselinami a preto nebude úplne ideálny na tvorbu sektov. Kyselina pri Furminte a Lipovine je ale stále dostatočne vysoká pre prípravu komplexne harmonických vín. V tomto roku nás tiež potešila svojou panenskou úrodou nová vinica Čelejka, kde nám rodila Lipovina a Zéta a svojou úrodou nám urobila veľkú radosť.

Aké označenia so sebou ponesú vína ročníka 2018?

"Horúca stopa ročníka sa bude niesť celý Slovenskom a pravdepodobne aj celou Európu". Odzrkadlí sa to celkovo na vyššej cukornatosti, vyššom alkohole a nižšou kyselinou. Tieto vína bude charakterizovať aj vyššia vyzretosť aromatického profilu. Tento ročník bude mať určite vyššiu kvalitu vín celkovo, a to nie len na Slovensku. Čo sa týka výrazu jednotlivých vín, k tým by som sa rád vyjadril až po harmonizácii a to na nový rok.

Ako pristupoval Michal k spracovaniu hrozna, aké technologické novinky používa či vtipné príhody z Tokaja. Prečítajte si druhú časť rozhovoru!

Diskusia k článku