Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Blog

Pojmy na etikete – Viete si podľa nich vybrať dobré víno? (1. časť)

GrandBloger 12. Jún 2018

Každá fľaša vína musí byť označená etiketou s údajmi tak, ako to vyžaduje slovenská, resp. európska legislatíva. Informácie z etikety sú však oveľa užitočnejšie, ako sa môže na prvý pohľad zdať – odkrývajú pôvod vína a napovedajú viac o jeho vzhľade či chuti. No málokto vie, že sa z uvedených údajov dá odhadnúť aj kvalita kupovaného vína.

Čo teda znamenajú jednotlivé označenia vín? A ako rozpoznať kvalitné víno od menej kvalitného len na základe údajov na etikete?

Tri kategórie vín podľa kvality

V tomto článku sa pozrieme bližšie na to, ako vám pri výbere vína pomôže označenie miesta alebo regiónu, z ktorého dané víno pochádza.

1. Víno bez zemepisného označenia (klasifikované ako víno)

Kedysi bolo víno z tejto kategórie známe pod názvom stolové víno. Dnes hovoríme o víne bez zemepisného označenia. Takéto víno je z kvalitatívneho hľadiska na najnižšej úrovni, pretože v ňom môžu byť použité aj stolové odrody hrozna, prípadne aj rôzne neregistrované odrody pochybnej kvality.

2. Víno s chráneným zemepisným označením (CHZO)

Ide o víno z hrozna, 100% pochádzajúceho z určitého regiónu (povedzme zo Slovenska), ktorého cukornatosť pri zbere musí byť minimálne 13 °NM. Na etikete môžete nájsť buď označenie CHZO, alebo konkrétne označenie regiónu (slovenský vinohradnícky región, slovenské víno,...), prípadne iba slovné spojenie regionálne víno. Ide o kvalitnejšie víno ako v prípade vín bez zemepisného označenia.

3. Víno s chráneným označením pôvodu (CHOP)

Pri víne s chráneným označením pôvodu hovoríme o najvyššej kategórii vín v rámci SR, pri ktorých nájdete uvedenú:

  • väčšiu zemepisnú jednotku (napr. Slovenská republika, vinohradnícka oblasť Tokaj)
  • menšiu zemepisnú jednotku (obec, z ktorej hrozno pochádza; alebo dokonca konkrétny hon – napr. hon Piliš

Ak aj ide o víno s CHOP, niekedy tento pojem na etikete chýba. Namiesto neho môže byť použitá skratka D.S.C. alebo DSC (Districtus Slovakia Controllatus) – čo je medzinárodné označenie pre vína s chráneným označením pôvodu pre Slovensko. Pri víne s touto skratkou si tak môžete byť úplne istí, že ste natrafili na víno, ktoré bolo vyrobené z kvalitného hrozna v plnej zrelosti, s cukornatosťou najmenej 16 °NM, dopestovaného na území Slovenska.

Do kategórie vín s chráneným označením pôvodu tiež patria akostné vína a akostné vína s prívlastkom. Čo tieto názvy znamenajú a prečo by ste si ich mali určite všímať pri výbere vín, sa dozviete v nasledujúcom článku.

Prečítajte si aj druhú časť článku - Pojmy na etikete – Viete si podľa nich vybrať dobré víno? (2. časť)