Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Blog

Korok – najlepší priateľ (nielen) oxidatívnych vín

GrandBloger 20. Marec 2018

Každá fľaša vína potrebuje nejaký uzáver, vďaka ktorému je možné zachovať jeho prvotriednu kvalitu. Pokiaľ je uzáver zvolený nevhodne, alebo dostatočne netesní, dochádza k znehodnoteniu vína – často až to takej miery, že už viac nie je vhodné na pitie.

Dnes je k dispozícii ohromné množstvo moderných uzáverov, ako napr. skrutkové, sklenené či „smart“ uzávery s rôznymi vrstvami materiálov, umožňujúcimi prísun kyslíka. No napriek existencii technologicky vyspelých uzáverov je korok najpoužívanejším materiálom pre vínové fľaše. Prečo je to tak?

Korok pomáha vínu dozrieť

Vlastnosti korku ho predurčili k tomu, že sa v nezmenenej podobe používa už od 17. storočia. Teda od doby, kedy sa výroba sklenených fliaš zdokonalila natoľko, že fľaše začali mať rovnaký tvar.

Predtým sa totiž sklo fúkalo ručne a výsledkom boli nesymetrické nádoby s rôznymi veľkosťami hrdla. To malo za následok problémy s uzatváraním, pretože každý uzáver sa musel vždy prispôsobovať na mieru konkrétnej fľaše.

Vedeli ste že : Až 70% svetovej produkcie vín je uzavretých prírodným korkom?

Keď sa podarilo zjednotiť tvar fliaš, korok sa stal prvou voľbou vinárov. Nielenže výborné tesní a chráni obsah fľaše pred vonkajšími vplyvmi, ale predovšetkým umožňuje vínu dozrieť a rozvinúť sa. Korok je pórovitý materiál, čo znamená, že dokáže prepustiť minimálne množstvo vzduchu dovnútra fľaše. Vďaka interakcii s kyslíkom sa vo víne rozvíjajú mnohé druhotné kvality, ustupujú siričitany a zjemňujú sa prítomné taníny.

Práve pre tieto vlastnosti je korok jedinou možnosťou pre uzatváranie tokajských výberov (akým je napríklad Chateau GRAND BARI Tokaj 3-putňový a Tokaj 5-putňový) a pre vína, určené na archiváciu.

Ako vzniká korok

Prírodný korok pochádza z hubovitého materiálu, získaného z kôry korkového dubu. Ide o tzv. „Quercus Suber“, ktorý rastie predovšetkým v Portugalsku a Španielsku.

Vedeli ste, že : Kôru z korkového dubu je možné oddeliť najskôr po 25 rokoch pestovania stromu? A tiež to, že po jej odstránení je potrebné čakať ďalších 9 rokov, aby dostatočne dorástla a dala sa opäť použiť?

Po zozbieraní je nutné kôru poriadne vysušiť, čo môže trvať pokojne aj 6 mesiacov. Následne sa vysušená kôra varí. Tým sa sterilizuje, a zároveň aj zmäkne – vďaka tomu sa dá vytvarovať do požadovaného tvaru. V tejto fáze sú z kôry vyrábané len tie najkvalitnejšie prírodné korky. Kvalita korkov totiž závisí od toho, či sú vyrobené z jedného kusu alebo viacerých kusov kôry. Napríklad tie menej kvalitné korky sa vyrábajú zo zmesi zlisovaných pásov kôry.

V závere sa vyrezané korky ešte raz prepláchnu, vyčistia a sterilizujú. Posledným krokom je ich vysušenie; a prípadne aj potiahnutie jemnou vrstvou vosku.

Prírodný alebo syntetický korok?

Prírodný korok má jedinečné vlastnosti prírodného materiálu – to je jeho najväčšia výhoda. Ale zároveň aj nevýhoda. Keďže je vyrobený z dubovej kôry (a tá obsahuje živé mikroorganizmy), hrozí určité riziko, že aj napriek precíznemu spracovaniu v ňom nejaké zárodky prežijú.

V korku sa následne môže objaviť látka TCA (2,4,6-trichlóranizol), ktorá spôsobuje pachuť vína. Avšak korkom pokazené víno (korknuté víno) sa odhaliť dá – ovoňaním a prechutnaním ho dokáže rozpoznať každý someliér.

Vedeli ste, že : Celkovo 5 – 10% produkcie vína je znehodnoteného chybným korkom?

Pri syntetickom, teda umelo vyrobenom korku, infekcia TCA samozrejme nehrozí. Nevýhodou však je menej dokonalé tesnenie (v porovnaní s prírodným korkom), čo znamená, že vo fľaši dochádza k intenzívnejšej oxidácii vína. Pri menej kvalitných syntetických korkoch navyše hrozí, že víno získa nepríjemný chemický, resp. plastový zápach.

Medzi syntetické korky patrí napr. aj Nomacorc, ktorý je vyrobený z cukrovej trstiny. Vďaka modernému spracovaniu prírodnej suroviny, dokáže korok eliminovať neželanú pachuť vína.

Obsah fľaše pred infekciami výborne chránia aj screw caps; teda skrutkové uzávery. Tento typ uzáverov zabraňuje akejkoľvek oxidácii a víno tak nemôže ďalej dozrievať. Preto sa screw caps najčastejšie využívajú pri uzatváraní mladých vín.

9 unikátnych odkazov Tokaja

Korok hrá významnú úlohu aj pri našom kráľovskom víne Royal Cuvée. Na každom korku je vyobrazený jeden z deviatich magických odkazov Tokaja, ktoré symbolizujú účinky tohto lahodného vína. Spoznajte ich všetky.

Diskusia k článku