Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Srdečne Vás pozývame na oslavu narodenín vinárstva Chateau GRAND BARI. Viac info TU. 

Blog

GBA: Rozdelenie vín podľa cukornatosti a zvyškového cukru

GrandBloger 20. Júl 2020

Na chuť a celkovú kvalitu vína vplýva množstvo faktorov. Napríklad samotný terroir a zloženie pôdy, na ktorej sa vinič pestuje, odroda hrozna či použitá metóda výroby (oxidatívna alebo reduktívna). Ďalším ukazovateľom kvality je dosiahnutá cukornatosť hrozna a následne podiel zvyškového cukru v už hotovom produkte, teda vo víne.

V dnešnej časti GRAND BARI AKADÉMIE sa pozrieme bližšie na tieto pojmy a vysvetlíme si jednu z najbežnejších klasifikácií vín, s ktorou sa môžete stretnúť.

Nie je cukor ako cukor

Cukornatosť hovorí o tom, koľko cukru sa nachádza v hroznovom mušte. Ide o počet kg cukru na 100 litrov muštu. Udáva sa v tzv. stupňoch normalizovaného muštomera (°NM).

Povedzme pre bobuľový výber musí byť dosiahnutá cukornatosť hrozna na úrovni minimálne 26 °NM.

Viac o tom, kedy sa víno môže pýšiť prívlastkom neskorý zber alebo ľadové víno, si môžete prečítať v článku: Pojmy na etikete – Viete si podľa nich vybrať dobré víno?.

Zvyškový cukor

Na rozdiel od cukornatosti, ktorá súvisí s obsahom cukru v mušte, zvyškový cukor udáva množstvo gramov cukru na liter už hotového vína. Tento údaj nájdete na každej etikete a približne vám prezradí, akú „sladkosť“ môžete vo víne očakávať. Podľa toho, koľko zvyškového cukru sa v ňom nachádza, delíme vína na:

 

Obsah zvyškového cukru (g/l)

Suché vína

0 – 4 g/l

Polosuché vína

4 – 12 g/l

Polosladké vína

12 – 45 g/l

Sladké vína

45+ g/l

Rozdelenie vín podľa zvyškového cukru je na Slovensku zastrešené aj legislatívou. Vinári sú tak povinní dodržiavať označovanie svojich vín na základe stanovených hodnôt z tabuľky.

Vedeli ste, že... Uvedená tabuľka platí iba pre tiché vína? Pri šumivých vínach sa povolené hodnoty zvyškového cukru líšia (sú o niečo vyššie).

Výnimka pre suché vína s kyselinkami

Zaujímavosťou je, že určité vína sa môžu označovať ako suché aj napriek vyššiemu obsahu zvyškového cukru (nad 4 g/l). Výnimka je možná vtedy, ak víno obsahuje dostatočné množstvo kyseliniek, ktoré hodnoty cukru vyvážia (zvyškový cukor nepresiehol 9 g/l a celkový rozdiel kyselín a zvyškového cukru je menší ako 2 g/l).

Suché víno tak pokojne môže mať aj 5,3 gramov zvyškového cukru na liter ako napríklad QUERCUS Furmint či 7,2 g/l ako má QUERCUS Lipovina

No bez ohľadu na to, či dávate prednosť suchému vínu, alebo radšej siahnete po nejakom sladšom, v bohatej ponuke vín Chateau GRAND BARI si určite vyberiete.