Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Blog

GBA: Ako spoznáte korknuté víno

GrandBloger 24. Jún 2020

Možno ste sa už niekedy stretli s výrazom korknuté víno. Viete však, čo to znamená? A ako čo najrýchlejšie zistíte, že s vaším vínom nie je niečo v poriadku?

Vďaka GRAND BARI AKADÉMII hravo odhalíte tento problém aj u vás doma.

Prečo vzniká korknuté víno

Ako už vyplýva z názvu, korknuté víno má na svedomí korok. Presnejšie látka TCA (2,4,6-trichlóranizol), ktorá sa v ňom môže objaviť. Prírodný korok je totiž tvorený kôrou korkového dubu, v ktorej sa nachádzajú určité mikroorganizmy. Vo väčšine prípadov sa pri spracovaní zničia, no niekedy tam zostanú a korok kontaminujú – a to aj napriek precíznemu sušeniu a sterilizácii počas výroby.

Následkom toho je viac ako 5% celosvetovej produkcie vín pokazených práve chybným korkom. Vtedy hovoríme o korknutom, alebo tzv. zlomenom víne.  

Ako odhaliť zlomené víno

Nie je zložité rozpoznať korknuté víno. Naučíme vás ako na to.

Hneď po otvorení fľaše si privoňajte ku korku, ktorý ste práve vytiahli. Ak je viac-menej bez vône, nemáte dočinenia s pokazeným korkom. Ak ale cítite výraznú, doslova „korkovú“ arómu, ide pravdepodobne o chybný korok a mali by ste zvýšiť pozornosť pri ochutnávke vína.

Vedeli ste, že... Nie každé víno s chybným korkom musí byť zlomené?

Pokiaľ je víno senzoricky a chuťovo v poriadku (to znamená bez neprirodzeného stmavnutia či horkosti), nemusíte mať obavy. No v prípade, že vo víne cítite pachuť, natrafili ste na korknuté víno.

Nepite zlé víno

Zlomené víno je v podstate pokazené, a preto ho rozhodne neodporúčame konzumovať. Okrem toho, že vás nečaká príliš príjemný chuťový zážitok, ľudia s citlivejším trávením môžu mať z neho žalúdočné ťažkosti.

Vedeli ste, že... Víno môže byť pokazené aj z iných dôvodov? Nesprávne skladovanie pri vysokej teplote má za následok skysnutie a znehodnotenie vína.

Dá sa vyhnúť korknutému vínu?

Aj keď sa vinári snažia používať len tie najkvalitnejšie korky, nie je možné na 100% zabezpečiť, aby sa vo fľaši neobjavil chybný korok. Zlomenie vína je jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich chýb, za ktoré vinárstvo (paradoxne) ani nemôže.

Jediný spôsob, ako tomu zabrániť, je zvoliť si nomacorc alebo screw cap – teda štandardný skrutkový uzáver, aký poznáte napríklad z fliaš s mladým vínom. Screw cap sa však nedá použiť pri tokajských výberoch či archívnych vínach, pretože na rozdiel od korku neumožňuje vínam dozrievať vo fľaši.

Prírodný korok je pri oxidatívnych vínach, či vínach s archivačným potenciálom jednoducho nenahraditeľný. A to aj za cenu rizika korknutia vína.

Diskusia k článku