Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Blog

Víno a syry – Spoznajte tie najchutnejšie kombinácie

GrandBloger 27. Jún 2018

Spojenie vína a syra predstavuje dokonalú harmóniu chutí, ktoré sa navzájom krásne dopĺňajú. To však platí iba v tom prípade, ak si k vínu vyberiete vhodný druh syra. Inak sa môže stať, že chuť syrovej špeciality bude prebíjať chuť samotného vína.

Jedným zo základných odporúčaní vinárov preto je, aby ste sa úplne vyhli silne koreneným syrom. Takéto syry sú totižto sami o sebe natoľko výrazné a aromatické, že by vám s určitosťou pokazili celý vinársky zážitok.

Ako správne kombinovať

Aj keď každý milovník vína preferuje niečo iné, existujú rokmi overené pravidlá pri párovaní vína s pochutinami, obzvlášť so syrmi. Základným princípom je, že čím suchšie víno (a s vyšším obsahom kyseliniek), tým slanšie syry by ste k nemu mali podávať.

  • Tvrdé syry

Suché biele vína ako napríklad Quercus Lipovina a minerálne vína typu Vulkano si vyslovene žiadajú tvrdé syry s jemne prenikavou chuťou. Ladiť k nim bude vyzretý čedar, parmezán alebo aj slovenská klasika – eidam.

  • Mäkké čerstvé syry

K mäkkým syrom ako je žervé alebo parené syry (nie údené) sa výborne hodia suché biele vína, v ktorých po degustácii cítiť ovocnú alebo kvetinovú dochuť. Rovnako odporúčame vyskúšať spojenie ľubovoľného mäkkého syra a sektu GRAND BARI.

  • Plesnivé syry

Aj ku mäkkým zrejúcim syrom s bielou plesňovou kôrkou je vhodné dokombinovať suché biele víno. Môžete však siahnuť aj po bielom polosuchom Muškáte žltom, spolu s kúskami camembertu alebo hermelínu – budete príjemne prekvapení vzájomnou symbiózou. Ak máte doma francúzsky syr Brie, ten si vychutnáte hlavne v spojení s červeným vínom, ktoré má v sebe vyšší podiel trieslovín.

Osobitnú kategóriu tvoria tvrdé syry s modrou plesňou. Typicky výraznú chuť syra roquefort či gorgonzoly ideálne doplnia sladké vína s intenzívnymi tónmi, ako sú napríklad tokajské výbery. Prípadne môžete vyskúšať aj kombináciu s lahodným polosladkým cuvéečkom.

Vedeli ste, že : K sladkým putňovým vínam možno dopasovať aj čerstvý ovčí syr?

V prípade, že preferujete červené vína, určite si k plesnivým syrom vyberte tie s vyšším obsahom alkoholu. Portské bude vhodnou voľbou.

Vychutnajte si spojenie chutí naplno

Tak, ako musí byť každá fľaša vína vychladená na správnu teplotu, rovnako je potrebné pristupovať aj k samotnému syru. Ideálna teplota pre podávanie syrov je izbová teplota, ktorá jednotlivým kúskom poskytne výborné podmienky na to, aby sa v nich rozvinuli všetky chute a vône. Nezabudnite preto vybrať syr z chladničky v predstihu, a to aspoň 1 hodinu pred jeho podávaním.