Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Srdečne Vás pozývame na oslavu narodenín vinárstva Chateau GRAND BARI. Viac info TU. 

Blog

Obec Bara - rodisko Furmintu

GrandBloger 29. Január 2018

Odroda Furmint je najviac rozšírená vo Vinohradníckej oblasti Tokaj. Je zastúpená v pomere cca 65% výsadby na Slovenskom Tokaji. Množstvo jej milovníkov si však mylne myslí, že pochádza z Maďarska. Naši južní susedia ju taktiež nazývajú národná odroda Maďarska. "Korene" Furmintu však siahajú do dávnejšej histórie.

Pôvod a vymedzenie

Pôvod tejto odrody nie je úplne jasný, no hlavné indície vedú na juh Talianska, do provincie Formia. Odtiaľ ju doniesli taliani v 13. storočí na územie terajšieho Tokaja. Povolal ich kráľ Belo IV., aby zveľadili viničom túto oblasť, ktorá bola zdevastovaná po nájazdoch Turkov. Vihoradníckych majstrov ubytoval v obci Bara, ktorá sa stala v 14. storočí vinohradníckou obcou a kráľovským majetkom. Vyskytol sa aj názor, že príchod priamo súvisel s pomenovaním obce Bara podľa talianskeho mesta Bari. Taliansky vynohradníci tu vysadili totiž predovšetkým kultivar Furmint. V 15. storočí bola už Bara treťou najproduktívnejšou vinohradníckou obcou vo Vinohradníckej oblasti Tokaj (po Olaszliszke a Tolcsve).

Furmint sa však rozšíril do viacerých Európskych štátov, no najviac sa pestuje v Maďarsku, v Transylvánii, na Kryme, či na Ukrajine. Na území Slovenska je rozšírený hlavne na východnom Slovensku.

Morfológia

Vinič Furmintu má hrubšie žilnaté listy a stredne veľké redšie strapce hrozna o veľkosti asi 10 - 16 centimetrov. Bobule majú zelenkastú farbu s hnedými fliačikmi. Zle odoláva mrazom a vláknitým hubám a preto je výborný na tvorbu cibéb, ktoré sú základom pre Tokajské výbery.

Vedeli ste že: Furmint je obzvlášť vhodný na sekty vyrobené tradičnou metódou, pretože obsahuje vyšší podiel kyseliniek.

Furmintu sa výborne darí v kamenistých/vulkanických pôdach, ktoré zvýrazňujú mineralitu tejto krásnej odrody. Bobule majú výraznú arómu a vyšší obsah muštu.

Víno z odrody Furmint

Z Furmintu sa vyrábajú očarujúce suché vína, no slúži aj ako hlavná surovina na výrobu Tokajských výberov. (Aszú). Komplexnosť tejto odrody môžeme prirovnať k rozšírenému Chardonnay alebo Rizlingu. Vďaka vyššiemu podielu kyseliniek v hrozne je ideálny na výrobu sektov tradičnou metódou. Preto sme si ho aj my vybrali ako základnú surovinu do sektu GRAND BARI brut. Odroda Furmint si výborne rozumie s dubovými sudmi, preto aj často vyzrieva v barikových sudoch. Takto bol spracovaný aj náš QUERCUS Furmint, ktorý pocházda výhradne z 30 ročných vinohradov, ktorý následne vyzrieval v dubových sudoch.

Vedeli ste, že: prvý február je Medzinárodný deň Furmintu?

Keďže sme sa mu veľmi dobre darí vo vulkanickej pôde, pripravili sme víno VULKANO, ktoré je sepážou Furmintov z najviac kamenistých častí vinohradu. Toto podložie prepožičiava vínu silne minerálnu až mierne slankastú dochuť. Otvorte si fľašu Furmintu 1. februára na počesť Medzinárodného dňa Furmintu, na zdravie.

Furmint a gastronómia

Víno z odrody Furmint sa výborne hodí do gastronómie, nakoľko je možné ho párovať či už s bravčovou panenkou s hráškovým pyré, prípadne ku grilovanému pstruhovi so štuchanými zemiakmi. Výrazne minerálne VULKANO je obvzlásť vhodné ku kvalitnej cigare a dobrej knihe.