Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Srdečne Vás pozývame na oslavu narodenín vinárstva Chateau GRAND BARI. Viac info TU. 

Blog

Mýty a fakty o liečivých účinkoch vína

GrandBloger 29. Január 2021

O tom, že pohár lahodného vína je zdraviu prospešný, sa vo vinárskych kruhoch hovorí pravidelne. Mnohí konzumenti sú však skeptickí a prezentované benefity považujú len za súčasť dobrého marketingu.

Aké má víno skutočné účinky na ľudský organizmus? Dokáže naozaj pomôcť v boji s kardiovaskulárnymi chorobami a ďalšími civilizačnými ochoreniami? Alebo je to iba nepodložený mýtus, ktorý sa traduje v spoločnosti?

Víno pomáha chrániť srdce pred infarktom [fakt]

Už od pradávna sa lekári snažili potvrdiť pravdivosť zázračných účinkov vína. Prvé serióznejšie zmienky nachádzame v roku 1786 u anglického lekára Wiliama Heberdena. O dve storočia neskôr sa rozbehlo niekoľko vedeckých štúdií, ktoré definitívne preukázali spojitosť striedmej konzumácie vína so znížením rizika infarktu.

K rovnakým záverom prichádzajú aj moderné štúdie. Milovníci vína majú o 60% menej infarktov a náhlych mozgových príhod v porovnaní s abstinentmi (Framinghamská štúdia dokonca uvádza pokles až o 80%!). Dôležitá je však pravidelnosť a správne množstvo alkoholu. To by nemalo presiahnuť 57g alkoholu denne pre mužov a 40g pre ženy; čo sú hodnoty obsiahnuté v približne 2 – 4dl vína.

Nemusíte mať preto žiadne výčitky, keď si po dobrej večeri doprajete pohár kvalitného vínka.

Za prospešnými účinkami vína stoja antioxidanty [fakt]

Schopnosť vína bojovať s kardiovaskulárnymi chorobami je daná jeho unikátnym zložením. Obsahuje totiž vysoké dávky vitamínov, minerálov a hlavne antioxidantov – vo forme tzv. flavonoidov. Nájdete v ňom napríklad kvercetín, katechín či najznámejší resveratrol. Práve prítomnosť resveratrolu je zaujímavá. Má výbornú schopnosť predchádzať tvorbe krvných zrazenín a blokovať nezdravý LDL cholesterol (čím zároveň zvyšuje dobrý HDL cholesterol). Preto sa odporúča pitie vína v kombinácii s jedlom.

Vďaka svojim vlastnostiam dokáže víno ochrániť nielen srdce, ale cievy pred kôrnatením. Znižuje riziko trombózy a mozgovej príhody. 

Vedeli ste, že... Pozitívnym dôsledkom pravidelného pitia vína vo Francúzsku je o polovicu menší výskyt srdcových chorôb v populácii? A to aj napriek tomu, že Francúzi obľubujú ťažké jedlá plné živočíšnych tukov.

Iba červené vína sú zdravé [mýtus]

Je známe, že čím tmavšie bobule hrozna, tým viac resveratrolu obsahujú – teda áno, červené víno má z tohto pohľadu navrch. To ale rozhodne neznamená, že ostatné vína zaostávajú v množstve zdravotných benefitov. Obzvlášť tokajské víno, ktoré už Mária Terézia konzumovala ako svoj každodenný liek.

Novodobým dôkazom prítomnosti prospešných látok v tokajskom víne je výskum profesorky RNDr. Anny Gvozdjákovej, DrSc. z Farmakobiochemického laboratória LF UK v Bratislave. V roku 1995 potvrdila prirodzenú antioxidačnú schopnosť tokajského vína, vyrobeného z Furmintu.

Expertíza totiž preukázala vysoký podiel protektívnych antioxidantov, vitamínov C a E, beta-karoténov a ďalších látok, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi.

Objavte aj vy antioxidantmi nabitý Furmint v našom novom víne GENTLEMAN.

To, že pitie kvalitného vína má priaznivé účinky na zdravie, je teda nespochybniteľný fakt – a nielen marketingový slogan vinárov. Dôležitá je však primeranosť, aby sa z lieku nestal jed.