Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Blog

Marokánske jahňacie kotlety (Tajine) + CASSAVITA

GrandBloger 9. Apríl 2018

Tajine je veľmi tradičné Marokánske jedlo. Jeho názov pochádza z nádoby v ktorej sa pripravuje. Tajine sa skladá z dvoch keramických častí: spodnej s hrubým dnom a vrchnej ktorá je kužeľovitého tvaru. Vďaka tejto konštruckií je jedlo pripravené v Tajine oveľa šťavnatejšie a viac nasiaknuté arómami.

K tomuto jedlu sa hodí víno ktoré je aromatickejšie a zvýrazní chuť sladkých ďatlí, hrozienok a granátového jablka. Napríklad CASSAVITA je veľmi dobrým výberom. Jeho osviežujúca vôňa a jemne korenistá chuť sa taktiež úžasne dopĺňa so šafránom, zázvorom a mladým jahňacím mäsom.

Na prípravu Marokánskych jahnacích kotliet budete potrebovať:

  • 4-6 jahňacích kotliet
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 vačšiu cibuľu
  • 5cm kus celého zázvoru
  • 1 čajovú lyžicu mletého zázvoru
  • 1 čajovú lyžicu mletej rasce
  • 1 čajovú lyžicu mletej červenej papriky
  • 2 polievkové lyžice masla
  • štipka šafránu
  • 1/4 čajovej lyžice mletej štipľavej papriky
  • 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
  • 6-10 kusov celých ďatlí (vykôstkovaných)
  • 20g hrozienok
  • 1 celú škoricu
  • 1 granátové jablko
  • čerstvý koriander
  • soľ
  • mleté čierne korenie

 

Postup:

  1. Jahňacie kotlety dobre posypte soľou a čiernym mletým korením.
  2. Cibuľu očistite a pokrájajte na drobno. Hrozienka dajte do misky a zalejte teplou vodou. Celý zázvor ošúpte a postrúhajte na jemnom strúhadle. Rozrežte granátové jablko a vyberte jadierka.
  3. V miske vymiešajte pretlačený cesnak, postrúhaný zázvor, mletú papriku a mletú rascu.Touto zmesou poriadne ponatierajte jahňacie kotlety a nechajte chvíľu marínovať.
  4. V prípade že nemáte k dispozícií Marokánsky Tajine, budete potrebovať panvicu a misku na zapekanie s vekom.
  5. Zohrejte panvicu (alebo spodnú časť Tajine) na strednom ohni a pridajte 2 lyžice masla. Dodajte cibuľu, štipľavú papriku, štipku soli a štipku šafránu. Dobre premiešajte a pečte 5 minút. Teraz pridajte paradajkový pretlak, vymiešajte a pečte ešte 1 minútu.
  6. Teraz pridajte namarínované jahňacie kotlety a pečte približne 10 minút. Kotlety obráťte na duhú stranu po 5tich minútach.
  7. Predhrejte si rúru na 200°C.
  8. Do panvice pridajte 1 hrnček vody, celú škoricu, ďatle a mletý zázvor. Premiešajte a nechajte vodu zovrieť.
  9. Preložte celé jedlo do misky na zapekanie, zalejte vodou tak aby bolo mäso celé ponorené, zakryte vekom a vložte do rúry (ak varíte v Tajine, dolejte vodu tak aby bolo celé mäso ponorené a zakryte vrchnou časťou).
  10. Pečte po dobu 30 minút, potom znížte teplotu na 170°C a pečte ďalšiu hodinu. Po približne 30 minútach skontrolujte hladinu vody, a ak je mäso odkryté dolejte ďalšiu. Opäť tak aby bolo mäso celé ponorené.
  11. Keď už je jedlo hotové, pridajte do misky namočené hrozienka, jadierka z granátového jablka a posýpte posekaným koriandrom.
  12. Jedlo podávajte s Marokánskym chlebom alebo kuskusom.
  13. Dobrú chuť.