Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

Blog

Jin a Jang v gastronómii – keď sa snúbi chuť jedla a vína (+recept)

GrandBloger 28. September 2016

Už od pradávna sa ku chutnému jedlu podáva dobré víno. Práve vďaka správne zvolenému vínu je možné premeniť bežný pokrm na nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Ako v michelinovej reštaurácii

Každá kvalitná reštaurácia si potrpí na to, aby svojim hosťom ponúkala vína, ktoré sa najviac hodia k jej aktuálnemu menu. Pri výbere vín k jednotlivým špecialitám tak šéfkuchári často spolupracujú so someliérom a spoločne hľadajú tie najvhodnejšie kombinácie – pre dosiahnutie jedinečnej harmónie chutí.

Niektoré reštaurácie sa dokonca pýšia špeciálnym niekoľkochodovým menu, počas ktorého podávajú každý chod s vybraným (a stále iným) vínom. Takéto degustačné menu odhaľuje najlepšie ingrediencie v daných jedlách a podčiarkuje ich chuť kvalitným vínom.

Ak si chcete vyskúšať, ako sa dokáže snúbiť chuť jedla a vína, nemusíte hľadať reštauráciu s hviezdičkami od Michelina. Pripravte si večeru u vás doma a podávajte ju s lahodným vínom z vinárstva Chateau GRAND BARI.

Talianske špeciality s ľahkým a sviežim vínom

Rizoto s gorgonzolou (Risotto al gorgonzola)

Kto by nemal rád rizoto, jedno z najznámejších talianskych jedál? Existuje nespočetné množstvo variácií, napr. hubové rizoto, rizoto s parmezánom alebo s gorgonzolou. K rizotu sa výborné hodí príjemne aromatický Furmint polosuchý, v ktorom zacítite jemné tóny tropického ovocia.

Zdroj: MEDUSABLOG (+recept)

 

Gnocchi s mušľami a kaparami (Gnocchi cozze e capari)

K talianskej kuchyni takisto neodmysliteľne patria cestoviny ako špagety, penne, tagliatelle alebo gnocchi, podávané s rôznymi omáčkami. Určite odporúčame ochutnať menej tradičné gnocchi s mušľami a kaparami, ktoré v spojení s minerálnou Lipovinou doslova omámia všetky chuťové poháriky. Práve kombinácia morských plodov a suchej, minerálnej Lipoviny, pozdvihne vašu „domácu“ večeru na vyššiu úroveň – hodnú Michelinovej hviezdy.

Zdroj: Emanuele Rigi (+recept)

Sladká bodka na záver

Čokoládové suflé (Sufle alla cioccolata)

Po výbornej večeri nemôže chýbať dezert, ktorého pôvod nájdete vo Francúzsku. Ochutnajte čokoládové suflé spolu s polosladkým Royal Cuvée. Najprv vás očarí vôňa čerstvo stočených medových plastov, a následne si vás úplne získa plná, štrukturálna chuť, pripomínajúca kandizované ovocie. V kombinácii s hriešne sladkým čokoládovým dezertom zažijete explóziu chutí!

Zdroj: Emanuele Rigi (+recept)

 

Vyskúšajte recepty, v ktorých sa dokonale spája chuť jedla a lahodného vína. Dobré jedlo a dobré víno si tak môžete vychutnať kedykoľvek u seba doma, vo svojej obývačke.