Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

URBAN - ochutnávka vína v kaštieli, 25. máj 2024. Lístky zakúpite TU. 

Blog

Denník vinohradníka - rez a viazanie (1. diel)

GrandBloger 4. Máj 2020

Milí čitatelia a milovníci Tokaja. Uvádzame novú sériu článkov v našom blogu, ktorá sa bude venovať starostlivosti o vinič. Blog sa bude niesť v duchu: "Čo sa práve deje vo vinohrade" a tak Vám umožníme nahliadnuť za oponu výroby Vašich obľúbených vín. Čo je nové vo vinohrade nám porozprával hlavný vinohradník Tibor.

Príprava na sezónu

Na každú vinársku sezónu sa treba poriadne pripraviť. Začali sme čistením a napínaním drôtenky. Drôtenka sa čistila od zoschnutých úponov z minulého roka. Takto sme predcházdali tomu, aby sa sa parazity, ktoré mohli prezimovať v týchto zvyškoch rozšírili na tohtoročnú úrodu.

Jar v znamení zelených prác

Prvý jarný deň pre nás znamenal ukonženie rezu a viazania viniča vo väčšine našich vinohradov na kopci Piliš. Keďže tohto roku sme mali veľmi miernu zimu, bolo možné s prácami vo vinohrade začať skôr, čo nám prácu výrazne zrýchlilo. Veľmi dôležité bolo uviazať vinič ešte pred začiatkom pučania a nalievania očiek. Ak by sme tento krok nestihli, krehké očká y sa mohli obiť.

Kultivácia pôdy

Mesiac apríl býva bláznivý hlavne z hľadiska zmien v počasí. Začali sme kultiváciou pôdy. V mladých vinohradoch sme ručne okopávali pôdu a v rodiacich vinohradoch sme pokračovali kultiváciou príkrmného pásu. Tento proces slúži na odstránenie nežiadúcej buriny. Tieto procesy sú veľmi náročné na pracovnú silu našich vinohradníkov, no nahrádzajú herbicídy, ktoré sa v našich viniciach nepoužívajú.

Výsadba nových vinohradov

Už teraz sa môžete tešiť na ďalšiu časť, kde Vám predstavíme, ako sa robí nová výsadba, ktorá sa začne v máji. Momentálne pripravujeme pôdu, likvidujeme náletové dreviny a ručne vyzbieravame kamene.